ZAVŘÍT
Lucky Date – za jediný večer najdete svou životní lásku
MENU

Líbání prospívá zdraví

Líbání prospívá zdraví

Světový den polibku je 6.července

Jak se tu objevil?

Vznikl v Británii po přelomu milénia a má oslavovat prostou radost z líbání jako projevu něhy  a vzájemné náklonnosti. Nejstarší písemné zmínky o líbání jsou staré přes 3500 let a pocházejí z Indie, že kromě lidí se rádi líbají i někteří primáti (že by to pro změnu okoukali od lidí?)

Líbání prospívá zdraví

Dotýkat se druhého je lidská potřeba, která se u každého projevuje v jiné míře, ale i ten největší mrzout to čas od času potřebuje. Důvěrné doteky navozují v lidech příjemné pocity – děti, se kterými se maminka v dětství více mazlila, vykazují větší schopnost zvládat stresy a nepříjemné situace. Polibek je přitom jedním z nejintimnějších doteků. A dokáže člověku v mnohém zlepšit život. Proto vám radíme: líbejte se, co to dá. Prospívá to fyzickému, ale i psychickému zdraví. Během líbání se uvolní ve vašem mozku spousta chemických látek, díky nimž se cítíte spokojeně a šťastně. Mezi ně patří hlavně oxytocin, dopamin a serotonin, které dostávají člověka do euforie. Navíc stimulují pocit vášně a také sounáležitosti. Za to posledně jmenované může hlavně právě oxytocin. Ten způsobuje, že člověk jaksi přilne ke svému protějšku snáze a pevněji. Člověk to ucítí už po několika sekundách líbání. V dnešní době nezaplatitelná věc.

K lepšímu procítění světa i sebe přispívá také fakt, že polibek zahání stres. Snižuje totiž hladinu hormonu kortizolu, a s tím napětí souvisí. Podobně však působí i další fyzické projevy náklonnosti jako objímání nebo vyslovení věty miluji tě. Líbání dokonce snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu a zabraňuje odumírání mozkových buněk.

A protože při něm zapojíte několik desítek obličejových svalů, má dobrý vliv i na elasticitu pleti.

Rekordy se nevyhnuly ani líbání

Nejdelší polibek, zapsaný v Guinessově knize rekordů, trval 34 hodin a 11 minut!

Vyšší sebehodnocení

Podle jedné studie má navíc líbání nezpochybnitelný vliv na sebevědomí. I lidé, kteří jím zrovna neoplývali, se po pár minutách líbání cítili mnohem lépe a více žádoucí. Líbání totiž zvyšuje produkci hormonů štěstí, a to má velký vliv i na to, jak člověk vnímá sám sebe. Následkem toho mohou zamezit i mnoha úzkostným stavům, které moderní doba stále více přináší. S tím souvisí i to, že podle vědců člověk pravidelně se oddávající líbání se mnohem lépe soustředí na práci i veškeré věci, které dělá.

 

Publikováno dne: 06.07.2024

Náhodná reference

  • Lucky Date – za jediný večer najdete svou životní lásku - Jakub 27 let

    Jakub 27 let

    Ještě jednou děkuji paní Marcelo za fajn LuckyDate večer v Ostravě a příjemnou atmosféru. Nevěřil jsem, že by to mohlo být tak pohodové. Překvapilo mne, že tu bylo hodně hezkých slečen. Kavárna a navíc živá hudba tomu daly pohodu. I to odlehčené povídání po skončení krátkých rozhovorů a společné posezení. Uvidíme, jak to dopadne, každopádně možná někdy v budoucnu byl klidně znovu  vyzkoušel. Děláte perfektní práci.

    Zobrazit všechny reference