ZAVŘÍT
Lucky Date – za jediný večer najdete svou životní lásku
MENU

Vztah jako labyrint nebo bludiště

  • DOMŮ
  • Blog
  • Vztah jako labyrint nebo bludiště
Vztah jako labyrint nebo bludiště

Některé vztahy se zdají být neřešitelné. Ale vždy je možno si najít určitou cestu, která by vás mohla vyvést ze spletitého klubka takových vztahů. Není to tak složité jako labyrint, který má naopak za úkol vás zmást a nenechat najít cestu. Bludiště je na první pohled zamotané klubko chodeb (stejně jako vztah), ale když se snažíte, tak cesta ven je jednodušší, než se vám na začátku zdálo. Jen pro vaši úplnou informaci jsem pro vás níže shrnula rozdíl mezi labyrintem a bludištěm.

Labyrint, dle řecké mytologie, postavil legendární řemeslník pro krétského krále Minóa na ostrově Knóssos. Úkolem bylo zadržet strašného Mínotaura, který byl napůl člověkem a napůl býkem. Daidalos postavil Labyrint tak šikovně a chytře, že on sám mohl jen stěží uniknout poté, co stavbu dokončil. Mínotaura však nakonec zabil aténský hrdina Théseus, kterému pomohla Ariadné (dcera krále Mínóa) a její osudové klubko nití, které mu pomohlo najít cestu zpět.

Pojem labyrint se často zaměňuje s termínem bludiště. Existují přesnější definice, podle kterých je bludiště skládanka v podobě složitě větvených cest s možností volby cesty a směru, zatímco labyrint obsahuje do svého středu pouze jedinou cesta.

Vztahy jsou nejen v rodině – vztahy na pracovišti, ke kolegům, k nadřízeným. Vztahy v místě bydliště a soužití se sousedy. Jistě, že největší částí jsou vztahy v rodině, a to kromě vztahů mezi rodiči vzájemně a mezi rodiči a dětmi, dále také vztahy k vlastním rodičům, sourozencům, k partnerům, k dětem partnerů z předchozích vztahů, k tchánovi a tchyni, atd. Jedná se o mezilidské vztahy, kdy jsme nějakým způsobem k sobě více vázáni. Ne vždy to ovšem funguje, jak má nebo jak bychom si přáli.

Vše se buduje pomocí vzájemného kontaktu. Někdy se s příbuznými sotva vidíme, a pak je těžké najít společnou řeč. Napjaté vztahy bývají nejvíce v rodinách, kde spolu žije více generací. Vznikají často rozdílné názory na výchovu dětí, na hospodaření, na využití volného času a vůbec na běhu domácnosti. Vztah v rodině by měl budovat každý, neměli bychom je brát na lehkou váhu.

Je třeba si uvědomit, že vaše děti dobře poznají vaši nevraživost a neshody s jiným členem rodiny. Mohlo by se to odrazit na jejich chování. Z toho důvodu by dlouhotrvající sváry měly být odstraněny. Důležitým krokem je pochopení toho, že nějaký problém je a pak ho neodsunovat, ale řešit.

 

Publikováno dne: 07.04.2022